De meest gemaakte fout bij afvallen: maak jij hem ook?

Afvallen lijkt gemakkelijk, maar er zijn heel veel valkuilen die ervoor kunnen zorgen dat jij de strijd tegen de overtollige kilo’s opgeeft en uiteindelijk met hetzelfde gewicht blijft zitten. Iedereen maakt zo zijn eigen fouten in het afvalproces, maar er is één fout waar bijna iedereen mee te maken krijgt. Ben jij benieuwd welke fout dit is en hoe je kunt voorkomen dat jij in deze valkuil trapt? Lees dan meer over de meest gemaakte fout van afvallen in dit artikel.

De meest gemaakte fout van afvallen: onrealistische doelen stellen

De meest gemaakte fout bij het verliezen van overtollig vet is niet dat je te snel opgeeft of dat je de motivatie verliest, maar is simpelweg dat je te hoge doelen aan jezelf stelt. Natuurlijk heb je het liefst het lichaam van een topmodel, maar dit is voor veel mensen simpelweg niet te bereiken. Heb je nu maat 40 en wil je afvallen? Stel jezelf dan niet het doel om het lichaam van een topmodel te krijgen (maatje 32!), maar ga voor een of twee kledingmaten kleiner.

Het gevolg van onrealistische doelen bij het afvallen

Misschien denk je nu: ‘wat maakt het uit als ik een beetje onrealistisch ben bij het stellen van mijn doelen? Dromen mag toch?!’ Dromen mag inderdaad, maar het stellen van onrealistische doelen is slechter dan je denkt. Stel je een onrealistisch doel, dan is de kans namelijk groot dat je jouw doel nooit zal halen. Heb je je weken, maanden of zelfs jaren uitgesloofd en ben je nog steeds niet waar je wil zijn? Dan krijg je langzaam te maken met motivatieproblemen. Je hebt er geen zin meer in, je voelt je nog rotter dan voor je ging afvallen en je besluit ermee te stoppen. Het resultaat? Jouw onrealistische doel heeft ervoor gezorgd dat je niet afgevallen bent en je zelfs nog slechter voelt dan voor de start van het afvalproces.
De oplossing? Stel geen onrealistische doelen en wees niet te streng voor jezelf, maar bedenk een haalbaar doel. Heb je bijvoorbeeld maat 40? Dan probeer je naar kledingmaat 38 te gaan.