Afvallen en het jojo-effect: wat houdt dit in?

Als je bezig bent met het verliezen van overtollig vet, is de kans groot dat je wel eens van de term ‘jojo-effect’ hebt gehoord. Het jojo-effect is een vervelend fenomeen waar veel mensen die af willen vallen, vroeg of laat mee te maken krijgen. Heb je wel eens van deze term gehoord, maar weet je niet zo goed wat het betekent? Lees dan meer over het jojo-effect in dit artikel.

 

Het jojo-effect: een korte introductie

Misschien heb je het wel eens meegemaakt. Je volgde een dieet, je viel vijf, tien of zelfs vijftien kilo af en je voelde je geweldig. Na het bereiken van jouw resultaat, besloot je te stoppen met het dieet en langzaamaan weer je normale eetpatroon op te pakken. Onaangename verrassing: een week later is een groot deel van jouw verloren kilo’s weer gewoon terug. Dit effect, waar je vaak mee te maken krijgt na het volgen van een (streng) dieet, heet het jojo-effect.

 

Bij het jojo-effect gaat je gewicht echt op en neer als een jojo. Je valt veel af, je stopt met het dieet en je komt warempel weer precies op hetzelfde gewicht dat je had voor het volgen van het dieet. Het jojo-effect is niet bepaald motiverend en een belangrijke reden voor velen om helemaal niet te beginnen met afvallen.

Het jojo-effect vermijden: hoe doe je dat?

Het is niet zo dat je standaard te maken krijgt met het jojo-effect als je van de overtollige kilo’s af wil komen. Je krijgt hier namelijk alleen mee te maken als je eerst een streng dieet volgt, om vervolgens weer terug te gaan naar je oude eetgewoonten. Blijf je gezond eten, bewegen en op je gezondheid letten, dan blijft het jojo-effect bij jou uit de buurt en blijf je slank en tevreden over je lichaam.